ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ В GREEN ENERGY NETWORK
ВЕИ Каталог Новини Енергийната ефективност у нас е на ниско ниво заради енергоемки производства
Енергийната ефективност у нас е на ниско ниво заради енергоемки производства
Петък, 10 Февруари 2012 22:32

Енергийната ефективност в България е под средното ниво в ЕС, не само защото не се работи достатъчно за подобряването й, а и защото у нас се развиват производства, които по принцип са енергоемки. Това коментира изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на енергийна конференция.

Той даде пример, че България има едни от най-модерните в света технологии за производство на рафинирана мед, но това производство по принцип е доста енергоемко. Освен това през последните години много от чуждестранните инвеститори развиват именно енергоемки производства у нас, като при това изнасят голяма част от печалбата си в чужбина.

Според Данев у нас засега не се насърчава енергийната ефективност в бита, въпреки че по принцип се говори за това. Изпълнителният председател на БСК посочи, че когато дадена сграда се санира, то тя като цяло повишава стойността си. И вследствие се увеличава данък сгради и такса смет.

Не се прилагат и мерки, които да насърчават пестенето на електроенергия, както в бита, така и в промишлеността, смятат от БСК. Един от начините за това е по-голямата либерализация на електроенергийния пазар, която ще доведе до стремеж към намаляването на разходите и при самите електроенергийни оператори и търговци на енергия.

Според експертите от БСК правителството трябва да прилага специална политика именно за насърчаване на развитието на иновативни сектори и проекти и за привличане на чуждестранни инвеститори в тези области.

 
 
Aleksandar ShenkovВЕИ КАТАЛОГ – Слънчеви колектори – Пловдив, 4.7 out of 5 based on 1237 rating