ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ В GREEN ENERGY NETWORK
ВЕИ Каталог Новини Български екип получи еконаграда на ООН
Български екип получи еконаграда на ООН

zlatevaЗа пръв път български учен бе отличен със световната награда от ООН за принос в екологията, съобщи БТА. Разработката е свързана с обработка на биоразградими отпадъци в компостери, след което те се превръщат в органичен тор, подходящ за използване в градините, обясни проф. Мария Златева, автор на проекта. В разработката участват и експерти от ръководената от нея неправителствена организация "Интереко-21". Наградата се връчва веднъж на две години, а Златева е сред 12-те световни учени с престижното отличие от UN-HABITAT.

Първата патентована технология е приложена във Велинград. Експертите по проекта отчитат рязко намаляване на количеството отпадъци. В началото изхвърлените боклуци в малък контейнер са били около 120 кг за 1 месец, а след прилагането на новата технология са събирани едва 3-4 кг, основно инертни материали, твърдят авторите на метода.

Един от приоритетите на сегашния кабинет е да бъде подобрено управлението на отпадъците и в частност - оползотворяване на биоразтворимите, заяви по този повод зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Според националния план до 2013 г. 50% от биоразтворимите отпадъци трябва да бъдат оползотворявани. По думите на Манева целта за 2010 г. е изпълнена и обемът на депонираните биоразградими вещества е намалял с 25%.

Изграждат се 57 регионални системи за управление на отпадъци, като в 20 от тях ще има системи за компостиране, посочи още заместник-министърът. В момента има две действащи
компостиращи инсталации - в Шишманци и в община Белослав, която предстои да бъде пусната, припомни Манева.

Източник : dnevnik.bg

 
 
Aleksandar ShenkovВЕИ КАТАЛОГ – Слънчеви колектори – Пловдив, 4.7 out of 5 based on 1237 rating