ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ В GREEN ENERGY NETWORK
ВЕИ Каталог Новини Екологично сдружение: Ако се откажем от "Белене", ще можем да санираме по 200 хил. сгради годишно
Екологично сдружение: Ако се откажем от "Белене", ще можем да санираме по 200 хил. сгради годишно

Фотограф: Мария СъботиноваАко България се откаже от проекта за АЕЦ "Белене", ще могат да бъдат санирани средно по 200 000 сгради всяка година до 2020 г., са пресметнали от екологичното сдружение "За земята". Към всяко вложено евро средно се привличат по още 20 евро от частни инвеститори, посочват от сдружението, цитирани от БТА.

Еколозите смятат, че трябва да бъдат "впрегнати" всички усилия и със средства от бюджета и еврофондовете да се развива енергийната ефективност.
"Разпнатата земя в момента наистина е много разпната", заяви Борислав Сандов от коалиция "България свободна от ГМО". Той подчерта, че има световни кризи, които вече са факт или предстоят в близкото бъдеще. Става въпрос за кризите, свързани с климата, водата, биоразнообразието, деградацията на почвите и увеличаването на пустините. Много от тези кризи в природата са предизвикани от човека, категорични са еколозите.
Според еколозите 28 на сто от изхвърляните отпадъци са кухненски, следвани от хартиените и пластмасовите.
Развитият от тях песимистичен сценарий предвижда поне двойно увеличение на цените на основните храни. Еколозите очакват и двойно увеличение на цените на горивата до 2020-та година, което да доведе до скок на енергийната бедност и да засегне 80 % от населението.
Природозащитниците стартират няколко инициативи във връзка с опазване на околната среда и природата - едната е конкурс "Дърво с корен", организиран от фондация "Екообщност"; "Зелени дни" стартира от 28 април пред Народния театър "Иван Вазов". На 13 и 14 май природозащитниците организират конференция в София.

Източник : dnevnik.bg

 
 
Aleksandar ShenkovВЕИ КАТАЛОГ – Слънчеви колектори – Пловдив, 4.7 out of 5 based on 1237 rating