ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ В GREEN ENERGY NETWORK
ВЕИ Каталог Новини Италия се отказва от ядрената енергетика
Италия се отказва от ядрената енергетика

italiaИталианското правителство предложи на парламента да отмени окончателно плановете си за развиване на атомна енергетика след аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1", съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес в сряда.

Правителството направи изменение в указ за ядрената енергетика, което отменя всички досегашни разпоредби, отнасящи се до изграждането на атомни електроцентрали. Целта е да се избегне планирания за 12 юни референдум за изграждането на АЕЦ в Италия.

Още през март на фона на ядрената криза в Япония страната вече обяви едногодишен мораториум върху избора на място и изграждането на атомни централи.

Сенатът трябва да обсъди днес указа, който първоначално предвиждаше провеждането на референдум и да го предаде за гласуване в долната Камара на депутатите.

Намиращата се в земетръсна зона Италия е единствената държава от групата на осемте най-индустриализирани страни, която не произвежда ядрена енергия. Премиерът Силвио Берлускони е заявявал, че се надява в бъдеще една четвърт от електроенергията в Италия да се произвежда от атомни електроцентрали.

През март обаче правителството обяви, че ще преразгледа плановете си за развитие на ядрена енергетика заради катастрофата в японската АЕЦ.

През 1987-ма, година след аварията в Чернобил, италианците веднаж вече решително отхвърлиха атомната енергетика в референдум.

 
 
Aleksandar ShenkovВЕИ КАТАЛОГ – Слънчеви колектори – Пловдив, 4.7 out of 5 based on 1237 rating