Search
content
There are no translations available.

Кипърският институт и девет международни партньори започват проект за складиране на слънчева енергия, съобщава БНР. Започващият проект се осъществява по линия на Седма рамкова програма на Европейския съюз и се финансира от Европейската комисия със средства в размер на 8.6 милиона евро.

Производителите на соларни панели могат да спечелят от катастрофата във Фукушима
There are no translations available.

Акико Хираи, която живее на 3 км от японската атомна електроцентрала Хамаока, споделя, че ядреният кошмар във Фукушима я плаши до такава степен, че тя веднага би дала 6000 долара за инсталирането на соларни панели в дома си, ако това би означавало Япония да спре своите ядрени централи, пише Bloomberg.

Слънчевите централи вече ще плуват и в морето
There are no translations available.

Поредната иновация при соларните панели е свързана с мястото, на което могат да бъдат монтирани. Това вече не са само парцелите земя или покривите на сградите, а в терен за новите централи се превръщат включително и водните пространства като езера, реки, морета.

Пилотна инсталация на 144 слънчеви панела вече работи в Калифорния. Причината, поради която инвеститорите са решили да пуснат панелите във вода, е била високата цена на земята в този регион, която се движи между $ 200 хил. и 300 хил. за акър.

Необходима е предвидима енергийна политика в региона
There are no translations available.

Глобалната икономическа криза доведе до спад на инвестициите в нови проекти в областта на енергийната инфраструктура в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За да развият устойчива енергийна инфраструктура, правителствата на държавите в региона трябва да създадат среда на дългосрочна енергийна политика, която ще насърчава, подпомага и подхранва новите инвестиции в производство на енергия.

ДКЕВР ще одобрява условията на договорите за достъп на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници
There are no translations available.

Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници (ЕВИ), чиито енергийни обекти са с обща инсталирана мощност над 30 kW, сключват договор за достъп с оператора на преносната или на разпределителната мрежа при общи условия, одобрени от ДКЕВР и обявени на интернет страницата на оператора. Това решиха депутатите с част от поправките в Закона за енергията от възобновяеми източници, гласувани на второ четене, предаде Агенция „Фокус”.

Солар парк „Мокреш” включва своя 3-ти мегават
There are no translations available.

Компанията Greentech Engineering Solutions включва и своя 3-ти мегават от Солар Парк Мокреш в националната електроразпределителна мрежа.

Проектът, чието изграждане започна през октомври 2010 г., е един от най-големите реално разрастващи се соларни паркове в България. Довършването му е предвидено за месец май, когато паркът ще достигне до предвидените 4 MW мощности.

Екоцентралите до 5 мегавата ще плащат половин такса за свързване към мрежата
There are no translations available.

Собствениците на електроцентрали на възобновяеми източници (ВЕИ) с мощност до 5 мегавата ще плащат половината от авансовата такса за присъединяване към преносната или разпределителните електрически мрежи. Това гласуваха преди минути депутатите при разглеждането на второ четене в пленарна зала на закона за ВЕИ.

С преизпълнение във ВЕИ сектора се похвали екоминистърът
There are no translations available.

България преизпълнява целта си за добив на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на кръгла маса „Възобновяема енергия: от идеи към действия".

Тя посочи, че до 2020-та година страната ни трябва да достигне дял от 16 % ВЕИ, а само за 2010-та година при заложена цел от 11 % са достигнати цели 15 %.

Двойно ще паднат разходите за изграждане на големи фотоволтаични проекти до 2020 година
There are no translations available.

Слънчевата енергия в световен мащаб вече се конкурира с електрическата енергия от други източници, сочат експерти

Бум на соларната енергия
There are no translations available.

Търсенето на соларни панели вероятно ще се покачи рязко през следващите години, тъй като разходите за производство на електроенергия от слънцето на някои места вече са конкуренти на тези при използването на въглища, пише Bloomberg.

Големите фотоволтаични проекти ще струват 1.45 щатски долара на ват до 2020 г., което е половината от сегашната цена.

Корейски компании ще вложат до  400 млн. евро във ВЕИ в България
There are no translations available.

Между 200 и 400 милиона евро в соларни проекти в България ще инвестират до края на годината корейски компании. Това са очаквания на българската компания БИКА, която работи съвместно с КОТРА - Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите.

ЕVN прави инвестиция за 10 млн. лв. във фотоволтаичен парк
There are no translations available.

В началото на април „Натуркрафт" ЕООД, дружество от групата на ЕVN, което развива проекти в областта на възобновяемите енергийни източници, стартира реализацията на проект по изграждането на нов фотоволтаичен парк в България, съобщиха от компанията.

Паркът ще бъде изграден в землището на с. Тръстиково, Община Камено, Област Бургас. Инвестицията е на стойност 10 млн. лв. Централата ще бъде изградена на площ от 80 декара.

Българската компания БИКА представи в Корея възможностите за инвестиции във ВЕИ
There are no translations available.

До края на тази година могат да се очакват между 200 и 400 млн.евро корейски инвестиции в зелена енергия

Българската компания БИКА представи пред 150 корейски компании възможностите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници ВЕИ по време на форум в Сеул за подобряване и бизнес развитие на местните компании на нови пазари, съобщиха от БИКА. Конференцията се организира от Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите и присъстваха водещи компании в сектора.

 
Aleksandar ShenkovВЕИ КАТАЛОГ – Слънчеви колектори – Пловдив, 4.7 out of 5 based on 1237 rating